Dec 31, 2009

azam tahun baru?

tiap2 tahun,bile nak dekat2 tahun baru macam sekarang ni mesti ramai je yang berkobar2 nak buat azam tahun baru...masalahnye,tercapaikah azam2 tahun2 lepas tu,kalau yg tercapai 2 baguslah,alhamdulillah tahniah kepada anda,tapi yang tak tercapai tu cemane?buang je ke?ok la,taknak cakap pasal orang lain,kita cakap pasal diri sendiri je la kan,hoho bila pikir2 balik,banyak jugak azam/harapan/cita-cita tahun ni/tahun lpas yang terkandas...camtu buat ape la nk ade azam kalau setakat hangat2 tahi ayam,jadi kena la muhasabah sket kat diri sendiri ni,berusaha kuat lagi!jangan dok main2 je,serius sket,kalau x cemane nak azam tercapai,ye tak?takut sebenarnya nak hadapi tahun baru ni,lebih2 lagi semester jan 2010 ni adalah sem yang menentukan ke mana arah tuju internship nanti,pointer mesti tinggi woh (sem2 lain pon patot kena tinggi gak,ish3)...tibe2 terpikir pasal result sem ni yg bakal kluar mungkin 2 minggu lagi?argh,tensen!

Dec 22, 2009

summary

july 09 semester break da lame start sejak habisnya last paper,Hydraulics,23 Nov lepas tapi rase cm bru2 ni je cuti bermula.bru2 ni je dapat berehat.ape yg dah dilakukan dlm tempoh sebulan ni??jom kite imbas balik~

24.Nov.09 : balik rumah

tumpang kete nad balik KL,1st tym blk hjg sem tmpg kwn,almaklumlah dah anta dulu brg2 blk rmh,kalau x,mne muat nk tmpg kete org,hoho,blk skali dengan duwe yg dok kt seat blkg pose gaya model,haha terbaik lah!anyway thanks a lot nad n duwe ;)
next - busy ngan preparation kenduri Ibal

29.Nov.09 : Ibal's wedding
my bro's wedding,it's the 1st one for my family,really excited bout it,preparation cam whoah,penat gile tapi best!the best part was,some of my relatives said the same thing to my mom which was "kita doa moga2 lepas ni wedding ada tiap2 tahun,every year ade anak Kak Nani yg kahwin"
wooohhooooo,seriously i like that sentence,amin cepat-cepat!Amin... :P

3.Dec.09 - 14.Dec.09 : Khemah Ibadah Musim Cuti Sekolah 2009 (plus ToT)
perkara yg paling best utk cuti sem ni (so far) .dilantik sbg ajk kebajikan (welfare) at first place,tp sbb x cukup fasi,tpakse jd fasi jugak,wuwuuuu mule2 mmg x konfiden nak ajar budak2 ni,ye la,mane la cukup ilmu agama,mane ade manusia perfect,mmg ade banyak yg kena perbaiki ni tp atas dorongan dan sokongan kwn,cewwah ayt poyo,bjaye la habiskan program ni,moga2 adik2 tu dapat manfaatkan ape yang diorang dapat dari KI ni,time kaseh kawan2 :)

jagalah hati anda dengan baik,jangan sampai dihitamkan ;)

adik2 bawah jagaan saya,ramai btol adik perempuan saya! :)

dayana,cutest girl in KI09!


15.Dec.09 : balik rumah!wooohooooo
setelah 2 minggu hidup dalam ketakutan kt v3 tu(bukan takut hantu,tp takut kantoi ngan kak shida sbb jadi penunggu haram),akhirnya dapat balik rumah,cuti sem yg sebenar akan bermula,owyeahhhh!!!thanks to aza n her dad,tumpang mereka balik rumah,teruja ble dpt tau rupe2nye rmh ktorg dekat je,hoho

18.Dec.09 : SOGO
shopping la ape lagi kan?tapi yg ni kena paksa ikut sbnrnye,teman mak beli beg,tu pn sbb dijanjikan purse baru plus kena marah ngan kakak barulah ikut g sana,kali terakhir pegi,masa form 4 kot,seriously x suke Sogo,mule2 x igt nape,tapi bile berada dlm crowd manusia yg terdiri drpd makcik2,kakak2 dan seangkatan dgnnye yg rambang mata tgk beg kasut baju kiri kanan,barulah teringat,oh this is why i hate sogo,sesak tahap dewa,plus bengang bile msuk surau sogo,jumpe plak perempuan2 yg sgt selfish di dlmnye.boleh plak duduk2,sembang2 kt tgh2 alam,mengganggu lalu lintas padahal ramai gile org yg tengah beratur tunggu turn nak solat.hui berapinye dengan makhluk2 ini,rase nak sepak sorang2 biar diorg terbang jauh,clear sket jalan tuh.hish menyusahkan org btol...but atleast puas hati la dpt purse baru tajaan mak,heheh...

20.Dec.09 : kendurikendurikenduri
1st,kenduri anak cikgu fadzillah,yg best nye buat kat dewan SBPI Gombak,my school!!husband cikgu dormm8 abah,so abah dpt jemputan of course la abah bawak saya kan,cikgu fadzillah cikgu saya.excited gile bile sampai sekolah,lame woh x dtg sini,kali terakhir mse amek sijil spm 2thn lepas,jumpa cikgu2....terharu gile bile cikgu fadzillah n ustazah siti ingat lg name saya,sayang cikgu2!:D mood mmg sgt bagus pastu...then seriously la,1st time pergi 3 kenduri kawen dlm mase 1 hari,lpas kenduri anak cikgu,g plak 2 lg kenduri,kesian kat perut hari 2,macam da xnak masuk mknn da,fully loaded,ramai btol org kahwin hjg2 tahun ni

22.Dec.09 : J Card Day!!
hari yg ditunggu2 akhirnye tibe!mmg hectic gle la jj hri tu,penuh dengan mak2 shin chan,sesak gle,mmg best la sume brg ade diskaun,tp malangnye semangat mak-shin-chan saya x cukup kuat lg,tensen bile ramai sgt org,x sanggup nak compete dengan mereka yg ternyata jauh lg pro ni,kalah year end sale,mmg serius sesak,troli pn mcm x cukup,dahsyat sungguh!


terasa mcm cukup padat jadual hidup baru2 ni,baru nak nikmati cuti yang berbaki ni...ade sape2 nak g ice skating,jom kawan2?

Nov 22, 2009

haih...

teringin nak :
  • main ice skating - sape2 berminat nak main???jom?
  • tengok live orchestra kat philharmonik - everytime plan mesti x jadik,haish
  • main go-kart - haha,xpenah main lagi...
pastu teringin plak nak pergi :
  • cameron! - kali terakhir pergi darjah 5 kot,pdahal cameron 2 dekat je ngan utp :(
  • penang! - xpenah jejakkan lagi kaki kt penang,jom korg g penang?
  • sarawak - nak makan seafood die banyak2 please!!wuwu...



harap2 cuti ni atleast ade 1 2 yg tercapai....

teringin,teringin dan teringin,
NISA

Nov 5, 2009

BISMILLAH

Itu satu daripada amalan yang membantu kita apabila

Kita dikembalikan kepada yang Hak...

Wassalam

Mukjizat di sebalik BISMILLAH

BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz

BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM' yang bermaksud

'Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.'

KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH

1.. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka

apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada

awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang

Allah turunkan kepada Jibrail..

2.. BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka

apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH.

Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH

diturunkan kepada Adam. '(Hadith Qudsi)

3.. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua

Awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut

bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua

syaitan.

4.. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH

Itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat

untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu

melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5.. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid,

maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu

perkara yang baik.

6.. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan

malaikat penjaga neraka ada 19 (QS. AL Muddatsir: 30).

Ibnu Masud berkata: 'Sesiapa yang ingin Allah selamatkan

dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali

setiap hari. '

7.. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam)

Hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH

Maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. '

8.. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH

Nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat

tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9.. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan

bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10.Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21

Kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari

Gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan

bala.

11.Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di

hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan

dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan

kepada si pembaca..

Nov 2, 2009

ALLAHUAKBAR!!!

There were only 15 minutes left before Solat-ul Isha {The night prayer}.

He quickly made Wudhu {purification washing of the face, hands, head, ears, and feet} and then, performed Solat-ul Maghrib {The dusk prayer}.

While making Tasbih {praising of ALLAH}, he again remembered his grandmother and was
embarrassed by how he had prayed.

His grandmother prayed with such tranquillity and peace.

He began making Dua{suplications} and went down to make Sajdah{prostration} and stayed like that
for a while.

He had been at work all day and was tired, so tired.

He awoke abruptly to the sound of noise and shouting.

He was sweating profusely.

He looked around.

It was very crowded.

Every direction he looked in was filled with people.

Some stood frozen looking around, some were running left and right and
some were on their knees with their heads in their hands just waiting.

Pure fear and apprehension filled him as he realized where he was.

His heart was about to burst.

It was the Day of Judgment.

When he was alive, he had heard many things about the questioning on the

Day of Judgment, but that seemed so long ago..

Could this be something his mind made up?

No, the wait and the fear were so great that he could not have imagined this.

The interrogation was still going on.

He began moving frantically from people to people to ask if his name
had been called.

No one could answer him.

All of a sudden his name was called and the crowd split into two and
made a passageway for him.

Two angels grabbed his arms and led him forward.

He walked with unknowing eyes through the crowd.

The angels brought him to the centre and left him there.

His head was bent down and his whole life was passing in front of his
eyes like a movie.

He opened his eyes but saw only another world.

The people were all helping others.

He saw his father running from one lecture to the other, spending his
wealth in the way of Islam.

His mother invited guests to their house and one table was being set
while the other was being cleared.

He pleaded his case,

'I too was always on this path..

I helped others.

I spread the words of Allah.

I performed my Solah{prayers} .

I fasted in the month of Ramadhan.

Whatever ALLAH ordered us to do, I did.

Whatever HE ordered us not to do, I did not.'

He began to cry and think about how much he loved ALLAH.

He knew that whatever he had done in life would be less than what
ALLAH deserved and his only protector was ALLAH... He was sweating like
never before and was shaking all over.

His eyes were fixed on the scale, waiting for the final decision.

At last, the decision was made.

The two angels with sheets of paper in their hands, turned to the crowd.

His legs felt like they were going to collapse.

He closed his eyes as they began

To read the names of those people who were to enter Jahannam{the worst Hell Fire}.

His name was read first.

He fell on his knees and yelled that this couldn't be,

'How could I go to Jahannam{the worst Hell Fire}?

I served others all my life,

I spread the words of ALLAH to others'.

His eyes had become blurry and he was shaking with sweat.

The two angels took him by the arms.

As his feet dragged, they went through the crowd and advanced toward
the blazing flames of Jahannam{the worst Hell Fire}.

He was yelling and wondered if there was any person who was going to help him.

He was yelling of all the good deeds he had done, how he had helped
his father, his fasts, prayers, the Noble Qur'an that he read, he was
asking if none of them would help him.

The Jahannam angels continued to drag him.

They had gotten closer to the Hellfire.

He looked back and these were his last pleas.

Had not Rasulullah [S.A.W.] {Messanger of ALLAH Muhammad Peace be upon him} said;

'How clean would a person be who bathes in a river five times a day,
so too does the Solah performed five times cleanse someone of their
sins'?

He began yelling,

'My prayers? My prayers? My prayers.?'

The two angels did not stop, and they came to the edge of the abyss of Jahannam{The Worst Hell Fire}.

The flames of the Fire were burning his face.

He looked back one last time, but his eyes were dry of hope and he had
nothing left in him.

One of the angels pushed him in.

He found himself in the air and falling towards the Flames.

He had just fallen five or six feet when a hand grabbed him by the arm
and pulled him back.

He lifted his head and saw an old man with a long white beard.

He wiped some dust off himself and asked him,

'Who are you?'

The old man replied,

'I am your prayers'.

'Why are you so late! I was almost in the Fire!

You rescued me at the last minute before I fell in'.

The old man smiled and shook his head,

'You always performed me at the last minute, did you forget?'

At that instant, he blinked and lifted his head from Sajdah{prostation} .

He was in a sweat.

He listened to the voices coming from outside.

He heard the Adhan{call for prayer} for Solat-ul Isha{the night prayer}.

He got up quickly and went to perform Wudhu{purification washing of the face, hands, head, ears, and feet}.

Pass this on to your friends and family.... ...

Maybe, you can help someone open their eyes.

And who knows?

Maybe, this is a good deed that can help you during the day of judgement.

(INSYAALLAH)

Oct 28, 2009

depression

pernah tak pada suatu ketika tu kamu tibe2 je rase sedih x tentu pasal?kamu rase seperti takde siapa dlm dunia yg boleh faham perasaan kamu.sepi.sunyi.rasa seperti dunia menjadi mendung,kelam dan suram...ye,itu yg saya rasa sekarang,mulalah perkara2 sedih bermain di fikiran.tak tahu lah kalau perasaan negatif itu jika diluahkan di sini,ia dapat membantu mengurangkan rasa sedih di hati.rasanye tidak.sebab pasti ada mulut2 yang tiada insurans akan mengeluarkan komen2 yang pedas lagi menyakitkan hati seperti : "ko ni emo la nisa,sket2 nak sedey2" takpun "apsal ko nak sedey xtentu pasal??ko ni selalu fikir negatif" ... saya tak perlukan komen seperti tu di sini.sekurang-kurangnya bukan di sini.dulu saya fikir dengan adanya blog,kita boleh luahkan semua yang kita rasa di blog kita,tapi sebenarnya,blog pun tiada privacy...ada sahaja yang akan membangkang/membantah kata-kata kita seolah2 blog ni dia yang punya...ntah la...rasa macam nak terjun tasik UTP tu,hilangkan segala tekanan...

thank you my friend

let's appreciate our friend who always be there for us during happy and sad times.i can't live without them,honestly. so,today i want to thank all my friend out there,and i dedicate this song to you girls and guys.thank you my friend! :)

Demi Lovato - Gift of A Friend

Sometimes you think you'll be fine by yourself
Cause a dream is a wish you make all alone
It's easy to feel like you don't need help
But it's harder to walk on your own

You'll change inside
When you realize
The world comes to life
And everything's right
From benginning to end
When you have a friend by your side
That helps you to find
The beauty you are
When you'll open your heart
And believe in
The gift of a friend

Someone who knows when you're lost and you're scared
There through the highs and the lows
Someone you can count on,someone who cares
Besides you where ever you go
And when your hope crashes down
Shattering to the ground
You'll,you'll feel all alone
When you don't know which way to go
And there's no signs leading you home
You're not alone

The world comes to life
And everything's right
From beginning to end
When you have a friend by your side
That helps you to find
The beauty you are
When you'll open your heart
And believe in
When you believe in
You can believe in


Oct 21, 2009

PARAMORE is back!!

oh yeah!:PARAMORE is back!they came out with new album last month and their new single "Ignorance" is something different,go download it now!it's hard to accept it at 1st time but what can i say,i'm a fan of :PARAMORE!i do LOVE it now!have to buy this CD,can't wait to own one :)


Oct 8, 2009

12 Barisan Manusia

Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan
tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".
Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".


Barisan ke-2:

Di iringi dari kubur
dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."
Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.


Barisan ke-3:

Di iringi dari kubur dgn
bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan.
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.


Barisan ke-4:

Diiringi dari kubur dlm
keadaan darah memancut keluar dari mulut
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli.. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.


Barisan ke-5:

Diiringi dari kubur
dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.


Barisan ke-6:

Diiringi dari kubur dengan
keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7:

Diiringi dari kubur
tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8:

Diiringi dari kubur
dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. M ereka adalah orang yg melakukan zina.
Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".


Barisan ke-9:

Diiringi dari kubur
dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10:

Diiringi dari kubur
dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11:

Diiringi dari kubur
dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.
Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.


Barisan ke-12:

Diiringi dari kubur
dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.
Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan.
Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat..
Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"


BACALAH YASSIN


RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang..
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Wallahualam.

Oct 3, 2009

nur kasih - a controversial post?

i wonder why people like to watch this drama so much.obviously i'm not one of them and it's quite shocking when it seems like guys also watch this drama!wow!that's rare!what's so special with Nur Kasih anyway???those who like watching Nur Kasih and reading this post please give me ur reason/hujah2,is it really that interesting???

i'm just sick of Malay drama series,they tend to get ridiculous after some episodes...for example,Spa Q...(sorry to Spa Q fans out there,im just giving my opinion here)...but hey,i still support our local industry,still enjoy watching drama from Cerekarama slot at TV3 (Saturday 10pm),prefer this one because it's only 1-episode drama,not lengthy but still full of its story...

why i'm not interested with Malay DRAMA series
-so lengthy that the story tends to get ridiculous (as stated above)
-the fake/not-so-real conversation
-the actresses somehow like to wear heavy makeup,even during solat scene,kamon la beb!
-it usually has similar storyline with other drama,boring!so predictable

so anyone out there,if you're a fan of Nur Kasih,if you don't agree with me,then prove me wrong k!im interested to hear your point of view..

disney time

im currently listening to the soundtracks from Disney Channel movies/program thanks to youtube,heh (but im not a Disney maniac),just try listen to it,i love the lyrics,the songs are,well not so bad,if you listen to it at the right time :)

  • Send it on - Disney's Friends For Change : Project Green
  • Two worlds collide - Disney's Princess Protection Program
  • One and the same - Disney's Princess Protection Program
  • Gift of a friend - Disney's Tinker Bell and the lost treasure
  • When I Look At You - The Last Song (2010 film)

Sep 29, 2009

send it on

A word is just a word 'til you mean what you say
And love isnt love 'til you give it away
We've all gotta give
Theres something to give
to make a change

Send it on
On and on
Just one hand can heal another
Be a part
Reach a heart
Just one spark starts a fire
With one little action
The chain reaction will never stop
Make us strong
Shine a light and send it on

Just smile and the world will smile along with you
That small act of love thats meant for one will become two
If we take the chances
To change circumstances
Imagine all we could do if we...

Send it on
On and on
Just one hand can heal another
Be a part
Reach a heart
Just one spark starts a fire
With one little action
The chain reaction will never stop
Make us strong
Shine a light and send it on


Theres power in all of the choices we make
So I'm starting now, theres not a moment to waste

A word is just a word 'til you mean what you say
And love isnt love 'til you give it away

Sep 18, 2009

eh2 aku di tag!!!

1-5 fakta menarik tentang pemberi tag

  • name glamernye : papoki/papok...tp yg the latest one,NUR!!!!!nak tergelak terguling2 aku dgr,gle lawak....nur,jgn marah ye :P
  • katenye aku suke meleterinya,ye ke?
  • die penah bawak aku merempit ngan EGO die,best! (evo ngan ego xsme,bru ku tau)
  • mata die cantik

2-10 fakta/hobi diri sendiri

  • im a food lover especially home made one :D
  • proud 2 be a n9 girl,den suko makan podeh!
  • hate smokers,nak merokok g jauh2,jgn nk bunuh aku skali plak
  • has an unpredictable emotion
  • subjek yg TAK diSUKAi this sem : hydraulics,tos...
  • hobi+makan+tgk muvi itu hobi saya :D
  • pantang diajak jalan2 keluar utp,pasti ikut (unless poket kering la kan)
  • sangat xsuke org memekak di pagi hari,rase nk jahit je mulut diorg
  • mangsa amukan di utp : pintu bilik
  • suke gile high heels!!!!!!!!!!!

3-8 penerima tag seterusnya dengan ringkasan mengenai mereka

  • eira - room8 sejati saya :)
  • nad - nad,looking 4wd 4 ur performance at the dinner :)
  • akmal- ye akmal,aku tag ko,xperlu ragu2
  • nasri - samo nogoghi ngan den!
  • shikin - cikin,ble mau sembang2 kat bilik aku lg?
  • irshad - org paling rajen upload gmbr kt blog die,heheh...

Sep 7, 2009

takut

sekarang rase macam sgt takut/cuak/xrela nak amek test subjek kesayangan esok.boleh x nak drop subjek ni?xpun,boleh x kalau nak tukar course???


xrela nye :'(

AL-FURQAN

Rasulullah (s.a.w.) bersabda:

Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya,berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,”Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga”. Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,”Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang.Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.” Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi.

Rasulullah (s.a.w.) bersabda :

“Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.”

Sep 4, 2009

14 Ramadhan 1430H

ok civilian,hari ni ade test geotech,akhirnya confirm jugak setelah sekian lame tertanya2 ade ke x test geotech ni...test pukul5-6 petang,balik dri kelas kul12 td,study la jap bersama2 dengan balqis kat bilik smpai lebey krg kul2.30 petang,mate mula la berat kan,pe lagi,kite solat dulu pastu booom!landing kat katil,hehe~kul3.10 - mula la pengembaraan ke alam tidur,b4 that,set la jam kul4,atleast ade la sket mse nk revise skali lg pape yg patot,hmmm alarm berbunyi,tangan gatal snooze kan hp tu,ergh ngantuk la tido sat lg 10min,4.10petang-hp bunyik lagi skali,okeh kali ni kena bgn,

tibe2 dpt msg dri nad,test kul4.30,awal stgh jam!!!oh tidak!!jam dah kul4.15,gelabah gile la kan,da la baru je bgn tido tibe2 kena trus g test,mula la mood jd x best,kesian eira kena dgr leteran/amukan/ketidakpuashatian tu,maap rum8,bru bgn,mood xstabil lg,hoho...terima je la kenyataan,bergegas la kami (bersama nad) ke building 13,sampai2 sana,sume mcm blank nape tibe2 test diawalkan...dpt good news drpd kwn2,soalan yg ditarget mmg confirm keluar,disahkan oleh yg amek test lebih awal,wah sungguh teruja sume org,berkobar2 nk jawab test,hehe...

alhamdulillah btol la soalan yg ditarget itu keluar,rata2 hepi je sume except kpd 2 kwn yg katenye xtau pn ade test ari ni,kesian gak tp xbole la nk salahkan spe2...pape pn,pasti majoriti kawan2 civilian sume sgt gembira ngan test geotech kali ni,kpd yg berjaya jwb ngan baik,tahniah,yg lain 2 bole cube lg,ni kan bru test 1(cewaah)...sekian wassalam :)

Sep 1, 2009

sharing is caring

i received this email from my sister which she got from her friend.so i just want 2 share u all of u...

The Most Sensible Advice About H1N1!

How to prevent H1N1
– An eMail forward is reproduced below:
Friends,

Thanks to media hype about H1N1, several people who trust me have either approached or called me to advice. The hype in media about the utility of face masks and N95 respirators as a tool for general protection against H1N1 can't be deplored enough.

Yesterday, a friend who listened wanted me to write down briefly what I advised so that he could tell others in similar words. Hence this short email to friends whom I have advised recently (and others whom I haven't yet).
Please realize that this is not an official advice, especially the one about face masks or N95. Most N95 respirators are designed to filter 95% particulates of 0.3µ, while the size of H1N1 virus is about 0.1µ. Hence, dependence on N95 to protect against H1N1 is like protecting against rain with an umbrella made of mosquito net.

Tamiflu does not kill but prevents H1N1 from further proliferation till the virus limits itself in about 1-2 weeks (its natural cycle). H1N1, like other Influenza A viruses, only infects the upper respiratory tract and proliferates (only) there. The only portals of entry are the nostrils and mouth/ throat. In a global epidemic of this nature, it's almost impossible not coming into contact with H1N1 in spite of all precautions.
Contact with H1N1 is not so much of a problem as proliferation is..

While you are still healthy and not showing any symptoms of H1N1 infection, in order to prevent proliferation, aggravation of symptoms and development of secondary infections, some very simple steps - not fully highlighted in most official communications - can be practiced (instead of focusing on how to stock N95 or Tamiflu):

1. Frequent hand-washing (well highlighted in all official communications).
2. "Hands-off-the-face" approach. Resist all temptations to touch any part of face (unless you want to eat or bathe).
3. Gargle twice a day with warm salt water (use Listerine if you don't trust salt).. H1N1 takes 2-3 days after initial infection in the throat/ nasal cavity to proliferate and show characteristic symptoms. Simple gargling prevents proliferation. In a way, gargling with salt water has the same effect on a healthy individual that Tamiflu has on an infected one. Don't underestimate this simple, inexpensive and powerful preventative method.
4. Similar to 3 above, clean your nostrils at least once every day with warm salt water. Not everybody may be good at Jala Neti or Sutra Neti (very good Yoga asanas to clean nasal cavities), but blowing the nose hard once a day and swabbing both nostrils with cotton buds dipped in warm salt water is very effective in bringing down viral population.
5. Boost your natural immunity with foods that are rich in Vitamin C (Amla and other citrus fruits). If you have to supplement with Vitamin C tablets, make sure that it also has Zinc to boost absorption.
6. Drink as much of warm liquids as you can. Drinking warm liquids has the same effect as gargling, but in the reverse direction. They wash off proliferating viruses from the throat into the stomach where they cannot survive, proliferate or do any harm.
7. All these are simple ways to prevent, within means of most households, and certainly much less painful than to wait in long queues outside public hospitals.


Happy breathing!


Best regards,
Dr.Ashutosh Mundkur

Aug 23, 2009

secret

i bet everyone has secret,something they don't want to share with the world,but certain LUCKY person got the privilege, with trust,this secretive person tell (his/her friend/family etc) their secret with hope that the secret will be kept safe. and his/her friend/family etc promised not to tell anyone else. promised. BUT only certain will keep the promise. so frustrating. do you know what it feels like to be betrayed by someone that you trust? it hurts. yeah it hurts. and remember you promised . if you're a Muslim, i'm sure you know that someone who broke their promise is categorized as munafik and i'm not going to forgive you if you broke your promise.

Ramadhan

sepanjang minggu yg lpas b4 start Ramadhan ni banyak betul dugaannya,terasa banyak dosa yg dah dibuat,terlepas cakap,terlukakan hati kawan,fikir yg bukan2,macam-macam,terasa sangat guilty...sempena Ramadhan Al-Mubarak yg mulia ni,sy nak ucapkan Selamat Berpuasa dan selamat beribadah kepada semua muslimin muslimat di luar sana,semoga Ramadhan kali ni kita dapat kumpul pahala banyak2 ye kawan2...nak minta maaf jugak utk segala kesalahan saya,harap dapat dimaafkan ye...


Aug 17, 2009

wish



My wish for you
Is that this life becomes all that you want it to
Your dreams stay big, your worries stay small
You never need to carry more than you can hold
And while you’re out there gettin’ where you’re gettin’ to
I hope you know somebody loves you
And wants the same things too
Yeah, this is my wish

reduce,reuse n recycle

  1. air paip - serius benci ngan orang yg bole selamba dia je gosok gigi depan cermin kt toilet 2 pastu biarkan je air paip 2 mengalir tanpa digunakan,xtau nk tutup paip ke cik kak??tau la bkn dia yg bayar air 2 tapi xbermakna bole sesedap rase je nk bazirkan air 2.nanti bila xde air baru la terhegeh2 nak tadah air,hish!save water k kawan2~
  2. plastik sampah - yg ni pun xpatut,kawan2 yg kt luar sna tu,tolong la jgn buang plastik bungkus makanan/barang yg korg dpt bila beli mknn/barang 2,kan boleh pakai lagi (unless la kalau da koyak/kotor yg sampai xley pakai dah),korg bole gune utk bungkus brg ke,as plastik sampah ke,plz dun just simply throw it away,plz,plz and plz reuse it!save our environment!
  3. surat khabar - newspaper kalau da hbs bce 2 eloklah kita simpan,bole buat alas kalau nk makan,buat lap tingkap ke,n kalau rajin,bole hantar g recycle,boleh dpt duit!
  4. biodegradable dish ware - ok,sekarang ni utp da haramkan penggunaan polisterin utk bungkus makanan,bagus2,bole kurangkan pencemaran alam sekitar.pasti ramai yg xpuas hati (termasuk saya) dengan harga bekas terbiodegradasi ni.senang je kawan2,kita xpayah la tapau makanan blk bilik,makan je kat cafe 2,xpun,bawak la bekas sendiri,kan jimat!
apa-apa pun tindakan kita bila nak guna/buat/beli sesuatu,fikirlah semasak2nya,elakkan pembaziran,kurangkan pembelanjaan,guna semula dan kitar semula!we can make a difference ;)



p/s: post ni adalah peringatan kepada semua termasuklah kepada pengarang post ni sendiri,sekian terima kasih.


save our EARTH!
nisa~

Aug 11, 2009

hati wanita

ketika ni,serius hati macam nak sangat dengan benda ni sampaikan rasa nk merayu,telefon kakak suruh dia belikan ini,ya saya mau ini sangat2,semuanya kerana tertengok benda ni kat blog orang...boleh belikan untuk saya 1???kasi sepuluh pon boleh,boleh saya pakai dengan baju raya:)














ya,hati wanita ini serius tergoda,cair,terpikat dengan kasut ini...GLADIATOR SHOES!i want u so badly la...


p/s : kalau nk belikan,saiz saya 38 :)

Aug 9, 2009

oh...





When you want it the most there's no easy way out
When you're ready to go and your heart's left in doubt
Don't give up on your faith
Love comes to those who believe it
And thats the way it is












and i'm waiting

Aug 6, 2009

tag from nad (jom isi mase lapang!)

If I tag you, you have to do one!

1.) Have you ever been asked out?
tsk.in my dream!tsk.

2.) Where was your default picture taken?
not my pic la

3.) What's your middle name????
dont have one.

4)Your Status:
single

5.) Does your crush like you back?
u have 2 ask him

6.) What is your current mood?
i had this stupid feeling bout this guy

7.) What color of underwear are you wearing?
next question....

8.) What color shirt are you wearing?
ungu violet

9.) Missing something?
yes2 :)

10.) If you could go back in time and change something, what would you do?
change my exam answers la,get A for every paper!!haha

11.) If you must be an animal for one day, what?
euw tamau!

12.) Ever had a near death experience?
i think i had one.nauzubillah.

13.) Something you do a lot?
sleep!zzzZZZzzzzz........

14.) The song stuck in your head?
Cobra Starship - Good girl go bad

15.) Who did you copy and paste this from?
Download sendiri le

16.) Name someone with the same birthday as you?
Kara Dioguardi (American Idol8 judge)

17.) When was the last time you cried?
few days ago,haish..

18.) Have you ever sung in front of a large audience?
school choir!miss those moments!

19.) If you could have one super power what would it be?
i want to know people's mind

20.) What's the first thing you notice about the opposite sex?
face??ntah

21.) What do you usually order from Starbucks?
Israel!jgn beli!

22.) What's your biggest secret?
name pon secret,mane bole bgtau,haha

23.) Favorite color?
red,black,white,purple

24.) Do you still watch kiddie movies or tv shows?
yup2,american idol!luv it!

25.) What's on your wall?
errrr jam dinding??

26.) What are you?
manusia la

27.) Do you speak any other language?
bahasa malaysia,english.wish 2 learn french la

28.) What's your favorite smell?
ehem2~

29.) Describe your life in one word.
unpredictable

30.) Have you ever kissed in the rain?
brangan je lebey

31.) What are you thinking about right now?
nak mandi

33.) What should you be doing?
house chores

34.) Who was the last person that made you upset/angry?
x ingat plak

35.) How often do u talk to God?
everyday.

36.) Do you like working in the yard?
yes,in Farmville,is it acceptable?

37.) If you could have any last name in the world, what would you want?
xmau

38.) Do you act differently around the people you like?
hehe,ye kot,obviously!

39.) What is your natural hair color?
blackish brownish black,ye ke?

40.) Who was the last person to make you cry?
the person in my scary nightmare



i want to tag,heheh....shikin!eira!papoki!nasri!akmal!!
do this tag k
osah takdo kojo!
 

Template by Best Web Hosting