Jan 1, 2010

2010

bila malam tahun baru,beramai2 lah manusia dok wish sana sini "happy new year" sume2 tu,kepada yang wish saya tu,terima kasih sbb ingat kat orang di sini,hehe,happy new year 2 u too...

***

pelik kan dengan budaya zaman sekarang ni,tahun baru diraikan dengan sambutan yang gah nye,kat malaysia sendiri,asal tahun baru je mesti ada konsert sambutan tahun baru.

ok kepada yang bukan beragama Islam,terpulang lah kepada anda nak celebrate cemane,tapi yang banyak perform kat atas stage tu rata2 nya orang ape?orang Melayu jugak,orang Islam jugak,xpaham btol.bukan nak berlagak usatazah kat sini,ye saya tau konfem ade yg terasa/xpuas ati ngan post ni,mintak maaf la banyak2 eh,just nak share opinion saya dalam hal ni,taknak baca takpe,sila tukar ke page lain...

kepada yg teruskan pembacaan tu,lebih2 lagi yang beragama Islam,jom kita renung-renungkn sejenak hal ni...cuba kawan2 fikir,kalau kita tengok kat mne2 ensiklopedia n search pasal malaysia,kat situ kita diberitahu yang Malaysia ni negara Islam,tapi kalau fikir logik la,di mane Islam nye?

Islam ade ke ajar kita untuk meraikan tahun baru dengan konsert2 mega tu semua?sepatutnya kita bersyukur kepada Allah sebab diberikan peluang untuk bernafas,melihat lagi dunia untuk tahun berikutnya.sepatutnya kita buat sujud syukur,solat hajat moga2 dipermudahkan urusan di tahun baru ini.ni tidak,ramai manusia yang seronok bersuka ria,menari2,berpesta sambil melihat persembahan bunga api di kala menjelangnya tahun baru.ok,siapa x suke bunga api kan?saya pun suke tengok bunga api,cantik!tapi berpada2 lah,jangan lah sampai lupe diri menyambutnya.cuba bayangkan kalau kita tengah2 sedap berpesta xkesah lah di klcc ke,dataran merdeka ke,mane2 la,n Allah murka terhadap kita lalu diturunkan bala ketika itu,nauzubillah!nak ke kita mati dalam keadaan yang dimurkai Allah?nak tunggu datang tsunami,gempa bumi,halilintar bru kite nak insaf?

Allahuakbar,moga Allah ampunkan dosa kita semua,mari sama2 kita perbaiki diri kita,tiada manusia yg sempurna kat dunia ni,sebab tu la kena saling ingat mengingati,moga kita sentiasa di jalanNya,insyaAllah.satu lagi nak kongsi,kalau kita tengok pengebom berani mati yang kat luar sana tu,target tempat pengeboman selalunya adalah tempat orang awam berkumpul,lebih2 lagi untuk sambutan2 begini.bukanlah nak menakut2kan sesiapa atau mendoakan yang bukan2 tapi macam2 boleh terjadi bukan?elakkanlah pergi ke tempat2 begitu ye kawan2...

k lah,rasenye tu je kot nak kongsi dalam post kali ni,alang2 tu nak mintak maaf kat siapa2 yang saya pernah buat salah,mintak diampunkan ye,halalkan makan minum mane yang teramek tu eh,kalau nampak saya ade wat silap tu,tegur2 la ye,last skali,happy new year to everyone,may Allah bless our new journey for 2010,all the best everyone!

lots of love,
nisa :)

1 voice(s):

sipisenan said...

aku sgt stuju same kamu... epi new year beria2 diorg sambut... tp bile tibe maal hijrah diorg wt dek jer.. malah x der erti pd diorg... ish2.. x paham tol..

Post a Comment

 

Template by Best Web Hosting